Dosad je Svjetsko prvenstvo u blagajnu Hrvatskog nogometnog saveza donijelo oko 100 000. Ako ste pomislili kako to nisu brojke koje ste mogli pročitati u našim medijima, u pravu ste. Kada kažemo 100 000 govorimo, na sreću našeg Saveza, ne o dolarima nego o lajkovima na Instagramu.

Nečiji uspjeh se više ne mjeri u valutama, nego u followerima i lajkovima na Instagramu. Dobro, i Facebooku, ali Instagram je društvena mreža na kojoj moraš biti vidljiv. HNS je organizacija prema kojoj građani Hrvatske ne gaje prevelike simpatije. I dok Vatreni žare i pale Rusijom, HNS skuplja nove followere i brojne lajkove. Srećom nećemo nikada saznati kakva bi bila situacija da je reprezentacija ispala nakon prvog kruga.

HNS je 21. ožujka ove godine imao 143,444 lajkova na Instagramu*. Ako pogledamo kako je stanje u followerima na dan polufinala, 11. srpnja bilo 254 tisuće zaključuje se kako je to rast od 77,07%. Tu odbijamo nekih desetak tisuća followera koje je HNS vjerojatno prikupio u razdoblju od travnja do početka lipnja. Broj followera je nezgodno pratiti, ali rast od otprilike od 77% od ožujka do 12. srpnja pokazuje koliko je u digitalnom svijetu HNS profitirao. Da rast ne bi tu stao, pobrinuli su se naši nogometaši polufinalnom utakmicom s Engleskom. Prolaskom u povijesno prvo finale Vatreni su HNS-u donijeli još 36 000 followera što je rast od 15,35% u nekoliko sati. Ukupno, od ožujka do 12. srpnja broj followera je porastao za 104,26%. Kada jedna „underdog” reprezentacija kako su svi opisivali Hrvatsku tijekom ovog prvenstva dođe do finala, automatski pobere simpatije velikog broja ljubitelja (i onih koji to nisu) nogometa. HNS je zasigurno profitirao i od stranih followera koji su zavoljeli našu reprezentaciju tijekom ovog turnira. Svaki follower je bitan pa se nitko neće buniti.

Broj lajkova

Odmaknimo se od followera i pogledajmo rast broja lajkova na objavama na službenom profilu HNS-a na Instagramu. Vatreni su s pripremama krenuli krajem svibnja, točnije 26. svibnja. Ovaj napredak ćemo pogledati kroz nekoliko vremenskih intervala, točnije njih devet, od početka priprema do danas, dan nakon polufinalne utakmice s Engleskom, 12. srpnja.

Rast u broju lajkova je od prvog dana priprema do utakmice s Nigerijom je ujednačen. Bilježi se polagani rast kako se natjecanje približavalo, ali ništa preveliko. Nakon pobjede nad Nigerijom te do utakmice s Argentinom ta se brojka počinje brže penjati. Između te dvije utakmice broj lajkova je skočio za nešto manje od 200 000, točnije 199 118. Slična je situacija i u periodu od utakmice s Argentinom do utakmice s Islandom. Iako je Hrvatska u grupnoj fazi pokazala odličnu igru i pobijedila Messijevu Argentinu, to još uvijek nije bilo dovoljno navijačima da se više angažiraju kod dijeljenja lajkova. Zanimljivo je kako je broj lajkova od utakmice s Islandom do utakmice s Danskom opao. Je li broj lajkova bio manji zbog objavljenih sadržaja ili jer nogometni svijet nije bio sretan zbog prolaska Hrvatske, nikada nećemo saznati.

Ulaskom u četvrtfinale navijači ubacuju u petu brzinu i broj lajkova na Instagram objave HNS-a ubrzano raste. Broj lajkova između osmine finala i četvrtfinala prelazi milijun, a nakon utakmice s Rusijom Vatreni postaju pravi hit. U pet dana između utakmice s Rusijom i utakmice s Engleskom broj lajkova iznosi 1 618 800. U prosjeku bi to po objavi iznosilo nešto malo manje od 30 000 lajkova. Ako ste pomislili kako je to bio veliki skok, prevarili ste se.

Prva objava za najavu utakmice s Engleskom je objavljena 11. srpnja prijepodne. U trenutku pisanja ovoga posta, 12. srpnja u 13:00 sati, 14 sati nakon pobjede nad Engleskom broj lajkova na 22 fotografije iznosi 1 080 500 lajkova. S ovim uspjehom možemo samo nagađati kakve će biti brojke do kraja prvenstva.

Ulazak u finale Svjetskog prvenstva ogroman je uspjeh što pokazuju i brojke na Instagram profilu HNS-a. Vatreni su vruća roba i cijeloj zemlji donose nevjerojatan publicitet. Vjerujemo da će nakon nedjeljnog finala on biti još veći. Nakon polufinala je već bilo teško baviti se brojkama od euforije, a nakon okršaja s Francuzima nećemo ni pokušavati. Vatreni, sretno i donesite taj Trofej svjetskih prvenstava u nogometu u Hrvatsku.

I jedna napomena za kraj, svi podaci su prikupljani sa službenog Instagram profila HNS-a, @hns_cff, 11. i 12. srpnja.