Iza kulisa: Kako je biti žena poduzetnica u svijetu digitalnih medija?

~|icon_table~|elegant-themes~|outline

08.03.2019

Već neko vrijeme razmišljam o pisanju ovog blog posta. Osobne je prirode pa ga nije teško samo napisati, nego i podijeliti i izložiti se kritici mase. No, možda pomogne nekoj osobi koja je na putu da postane poduzetnik da vidi sve izazove s kojima se susrećemo svi mi (ili barem većina nas) koji smo već zakoračili u svijet poduzetništva.

Kako je sve krenulo?

O poduzetništvu razmišljam već dugi niz godina, još od fakultetskih dana koji su završili prije četiri godine. Oduvijek sam znala da želim raditi u kreativnoj industriji. Pri odabiru fakulteta znala sam da je smjer marketing za mene i mogla sam se zamisliti radeći ga. Na fakultetu se sve još više iskristaliziralo i shvatila sam da je digitalni marketing ono čemu želim posvetiti sve vrijeme i dodatno se educirati. No, također sam znala da mi treba i iskustvo i da pokretanje vlastitog posla nije odluka koja se donosi preko noći.

Moji početci?

Još za vrijeme fakulteta, između studentskih poslova, praksi i pisanja bloga, odlučila sam pokrenuti nekoliko različitih stranica na Facebooku na kojima sam objavljivala različite sadržaje. Zanimalo me mogu li uopće osmisliti dobar vizualan i primamljiv tekstualan sadržaj i kako će publika na njega reagirati. Također sam kreirala i nekoliko profila na Instagramu i objavljivala. Bile su to testne faze. Shvatila sam da ljude privlači sadržaj koji stvaram te sam odlučila naučiti više. Upisala sam nekoliko online tečajeva putem kojih sam se dodatno educirala o digitalnom marketingu. Iako sam završila studij i prošla edukacije o internet marketingu, tek sam kroz rad stekla ono pravo znanje. Bacila sam se u freelance vode. Započela sam s vođenjem stranica i kampanja na Facebooku za nekoliko klijenata. Bili su to slatki počeci prije četiri godine. I bili su i prvi zarađeni novci od marketinga na društvenim mrežama.

Koliko rada treba do otvaranja svoje firme?

Prije otprilike godinu i pol dana, za vrijeme odrađivanja staža, pružila mi se odlična prilika i mogućnost da svoje snove provedem u djelo i da pokrenem svoju tvrtku. Kolega i partner, danas suvlasnik, dobio je ponudu za aplikaciju namijenjenu automobilskoj industriji. Javila se ideja o poslovnoj suradnji; on će raditi aplikacije i web stranice, ja ću biti zadužena za digitalni marketing. Odmah sam prihvatila cijeli koncept. Preostalo nam je samo započeti s poslom.

Prvi problemi?

Nakon otvaranja tvrtke, kreću i prvi problemi. U zadnjoj fazi izrade aplikacije, klijent je odustao od iste i ostali smo bez posla. Da ne ulazim u detalje – pazite kakve klijente birate. Unatoč početnoj stagnaciji i razočaranju, s jako puno entuzijazma nastavili smo provoditi naše zamisli u djela. Željela sam da marketing na društvenim mrežama bude primaran, uz izradu web aplikacija i stranica. No, nije sve išlo glatko i po špagi kako je to možda izgledalo iz očiju promatrača.

Na putu prema gore ili dolje?

Sreća. Tuga. Neizvjesnost. Samoća. Izmiješani osjećaji. Zdravstveni problemi. Gore pa dolje. Dolje pa gore.

Tek je nakon nekoliko mjeseci došao prvi pravi klijent, a nakon njega drugi pa treći. Kako sam prethodno navela, poslovanje u ovih godinu dana nije teklo glatko. Susrela sam se sa jako puno izazova. Raditi kao direktorica i imati firmu u suvlasništvu nije lagan i malen posao, pogotovo ako želiš uspjeti. Neizvjesnost oko isplate plaće. Stalna borba i potraga za novim klijentima. Odlazak zaposlenika. Dolazak stručne suradnice Ane. Podsmijehivanja od strane drugih ljudi. Razočaranje u bliske ljude koji te mahom napuštaju. Kao da to sve nije bilo dovoljno, uslijedila je i moja osobna borba s bolešću koja me je prikovala za krevet. Zaista, može li gore od dijagnoze i mjeseci strogog mirovanja u prvoj godini poslovanja? U tom je vremenskom periodu bilo vrlo teško ostati motiviran, ali moja je želja za uspjehom bila jača od bolesti. Znala sam da se moram ustati i što prije vratiti u ring, u borbu za vlastitu tvrtku.

Što dalje?

Moja tvrtka je 28. veljače napunila godinu dana. Iz bebe je krenula rasti u malu djevojčicu. Kakve ironije da sam ju otvorila 29. veljače 😉
Naš tim trenutno broji dvoje zaposlenika, stručnu suradnicu i dvoje vanjskih suradnika. Svaki dan u agenciji je različit. Ima dana kada sve teče glatko, a ima i onih kada vlada potpuni kaos. Trudim se vjerovati da sve ovisi o nama i naočalama koje nosimo taj dan. Ja se trudim birati one u vedrim bojama. 😉Je li uvijek lako? Nije. Isplati li se? Uvijek. Znam koji su moji snovi i za što se borim. Želim dokazati, ponajprije sebi, da je moguće biti uspješna mlada poduzetnica i da sve što zamislim mogu i ostvariti. Želim na svom primjeru pokazati da je moguće svoje snove pretočiti u stvarnost te da se rad i trud uvijek isplate.

Za kraj…

Prva je godina bila potpuno neizvjesna. Pred nama je velika borba i znam da neće biti lako. Puno puta moraš pasti dok konačno ne poletiš. U jednom trenutku razmišljaš o odustajanju, a onda dođe ožujak i u istom danu stekneš tri nova klijenta. I vidiš da ipak uspijevaš u svom cilju da radiš ono što voliš najviše i da kreiraš svoja pravila. Vidiš da možeš biti žena u svijetu digitalnih medija i da možeš imati stvarno super klijente. Potrebno je zaista puno upornosti i rada, snažna vizija i spremnost da se preuzme određeni rizik, ali je isto tako potreban i dobar tim. Također je neophodno raditi na sebi i suočavati se s vlastitim strahovima i najvažnije od svega – vjerovati u sebe i u svoje sposobnosti. Mene za nekoliko dana očekuje i ponovni operativni zahvat te još nekoliko tjedana mirovanja. Ipak, uvjerena sam da nakon svake stepenice prema dolje slijedi nekoliko onih prema gore.

Drage žene, želim vam poručiti da vjerujte u sebe i da ne odustajete od svojih snova. Ne brinite se za iskustvo. Iskustvo se stječe. Iskustvo se uči. Nikada nemojte pomisliti da ne možete. Sav uloženi trud se kad tad isplati.
Povodom Dana žena želim svim ženama poduzetnicama koje su pokrenule vlastite tvrtke, bile vi u Hrvatskoj ili inozemstvu, pokloniti voucher na usluge moje agencije, koji možete iskoristiti kroz cijelu godinu. Voucheri se odnose na vođenje profila na društvenim mrežama, oglasne kampanje, izradu web stranica ili aplikacija.

Ukoliko želite znati više, slobodno me kontaktirajte na mail: [email protected]

Žene, djevojke i djevojčice, želim vam sreću i hrabrost na putu do ostvarenja snova.